Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Retki Chalaadin jäätikölle - Afrikkaan, Afrikkaan!
Pallontallaajat.net
Valikko

Retki Chalaadin jäätikölle

27.10.2016

Kaukasus on jo niin korkea vuoristo, että sieltä voi löytää jäätiköitäkin. Eräs Georgian puolelta helpoimmin saavutettavissa oleva jäätikkö kantaa nimeä Chalaadi. Se sijaitsee Svanetian alueella Venäjän rajan tuntumassa. Georgialaisen maastokartan mukaan jäätikkö näyttää mutkittelevan Venäjän puolelle saakka. Jäätikön alkuun, noin viiden kilometrin päähän Venäjän rajasta on helppoa päästä Mestian kylästä.

mestia37

Maisemaa Mestian jälkeen kohti koillista. Reitti Chalaadin jäätikölle kulkee laakson pohjaa aina taustalla keskellä näkyvän lumipeitteisen vuoren juurelle saakka.

mestia39

Mestian vanhin osa Laghami Mestiachalajoen vastarannalta nähtynä.

mestia38

Georgialaiset käyttävät edelleen laajalti vanhoja neuvostoautoja.

mestia40

Näkymä Mestiaan paikkakunnan lentoaseman kohdalta. Keskellä virtaa Mestiachalajoki.

Lähdimme matkaan aamutuimaan Mestian kylästä, ylitimme Mestiachalajoen ja kuljimme alkumatkan ajan joen itärantaa pitkin ohi Mestian lentoaseman ja pienen Lavladashin “kylän”. Sitten joki katosi näköpiiristä, muttei kuuloetäisyydeltä kuitenkaan. Maisemat olivat upeat kautta matkan: reitti kulkee laaksonpohjalla ja yli paritonnisia vuoria on molemmilla puolilla. Reitti on ajettavissa autolla lähes perille saakka eli paikkaan, missä Mestiachalajoen joutuu ylittämään uudelleen. Siis takaisin joen länsirannalle. Joen ylitys tapahtuu riippusiltaa pitkin, minkä vuoksi autolla ei ole pidemmälle mitään asiaa. Paikalla on myös Georgian rajavartioston pieni mökki liehuvine lippuineen. Jostain luin, että mukaan patikkaretkelle kannattaa ottaa passi mukaan, sillä sitä saatetaan haluta vilkaista Venäjän rajan läheisyyden takia.

mestia41

Lehmiä on paljon myös matkalla Chalaadin jäätikölle.

mestia42

Reitti jäätikölle on viimeistä puoltatoista kilometriä lukuun ottamatta ajettavissa autolla.

mestia43

Näille main loppuu autolla ajettava tie ja alkaa mutkitteleva polku halki kuusimetsän ja sen jälkeen koivikon. Keskellä näkymä jäätikölle.

mestia44

Polun alkupäätä.

Riippusillan ja rajavartijan kopin luota on hyvä näkymä niin Chalaadin jäätikölle, kuin myös ympäröiville vuorille. Mestiasta tuleva tie tyssää paikalla oikeastaan vuoreen, jolla korkeutta on 2 641 metriä. Sen takana oleva vuori, Dalalakhvra, on kuitenkin paljon korkeampi: 3 430 metriä merenpinnasta. Riippusilta on vain 1 627 metrin korkeudessa merenpinnasta, joten tähän mennessä olimme kavunneet Mestiasta noin kahdessa tunnissa vaivaiset 150 metriä ylöspäin. Riippusillan jälkeen alkaa reitin vaativin osuus, jolla on pituutta noin 1,5 kilometriä. Sen aikana noustaan halki erilaisten kasvillisuusvyöhykkeiden alkaen havumetsästä ja päättyen vaivaiskoivikkoon. Vaivaiskoivujen jälkeen jäljellä on enää kivikko, varsinainen pirunpelto! Toki näkymät ovat upeat, kun Chalaadin jäätikön kieli avautuu koko komeudessaan silmien eteen. Laaksossa oli hiljaista ja ainoastaan alati ympäröivien vuorten rinteiltä vyöryneet kivet pitivät meteliä.

mestia46

Matkalla kohti jäätikköä: kasvillisuus alkaa muuttua vaivaiskoivikoksi.

mestia47

Chalaadin jäätikkö.

mestia53

Jäätikkö lähestyy.

mestia51

Chalaadin jäätikkö on alkupäässään kivikerroksen peittämä.

Vähän ennen jäätikön saavuttamistamme, näimme hieman korkeammalla paikalla miehen kiikarin kanssa. Kohdalle päästyämme mies paljastui sotilaaksi rynnäkkökivääreineen kaikkineen. Kiikaroinnin suuntana oli tietenkin Venäjä. Kaikesta huolimatta mies huikkasi meille tervehdyksensä venäjäksi: zdrástvui! Siinä samalla meidät ohitti viiden hengen ryhmä norjalaisia, jotka eivät olleet suinkaan kävelleet koko matkaa Mestiasta, vaan heitä odotti auto kuljettajineen riippusillan luona. Perillä jäätikön reunalla kohtasimme myös kaksi muuta retkeilijää. Muuten paikalla saa olla kyllä rauhassa ja turvassa, varsinkin kun georgialainen asemies turvaa selustan. Jäätikön reuna sijaitsee 1 770 metrin korkeudessa merenpinnasta.

mestia49

Siinähän sitä nyt olisi.

mestia52

Jäätä!

mestia50

Ja näkymä toiseen suuntaan eli tulosuuntaamme.

Jäätikkö elää koko ajan, eikä aivan sen ääressä tee mieli viettää pitkiä aikoja, sillä jää paukahtelee äänekkäästi ajoittain. Samoin ympäröiviltä vuorilta alas syöksyvät kivenlohkareet eivät ole mukavinta seuraa. Itse asiassa iso osa jäätikön etureunasta on noiden vuorilta alas vyöryvien kivien peitossa.

Olimme takaisin Mestiassa hyvissä ajoin ennen pimeää, ja matka sinne kulkee samoja jälkiä pitkin. Kokonaisuudessaan reitti Mestiasta jäätikölle saakka on merkitty punavalkoisin merkein (siis Indonesian/Monacon lipuin), joita on tiheästi kivissä ja puissa. Etäisyys Mestiasta vaihtelee lähteestä toiseen, mutta Mestian matkailuneuvonnan mukaan jäätiköllä käymiseen kuluu aikaa kuutisen tuntia ja että käveltävää on yhteen suuntaan kymmenisen kilometriä.

mestia54

Paluumatkalla takaisin autotielle.

mestia48

Ensimmäiset lehmät ovat puolentoista kilometrin päässä jäätikön reunasta.

Seuraavan päivän aamuna matkustimme takaisin Kutaisiin. Matka kestää nelisen tuntia ja maksaa 25 laria (noin 9,8 euroa). Lippuja saa etukäteen Mestian keskusaukion kupeesta. Kutaisissa vietetyn päivän jälkeen lensimme takaisin Puolan Katowiceen.

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

2 Kommentit

  • Vastaa Katja 21.11.2016 10:07

    Ei mulla muutako että kelepais… 😀

    • Vastaa Anssi 21.11.2016 15:29

      Kenellekäpä ei 😀

    Jätä vastaus